1. Startsida
  2. Press
  3. [2023-04-19] Nytt sätt att projektera ska öka återbruket
Nyhet | 2023-04-19
Renovation work inside a building. To the left you see the finished parts, to the right you see a man on a ladder, working with the wall.

Nytt sätt att projektera ska öka återbruket

I ett Vinnovaprojekt ska IVL tillsammans med ett antal samarbetspartners utveckla en metod som möjliggör cirkulär projektering och en effektivare återbruksprocess. Tanken är att återbruk integreras i samma arbetsflöde som vid projektering av nyproducerade produkter för att få enklare och mer kostnadseffektiva arbetssätt.

Bygg- och fastighetssektorn är långt från cirkulär i dagsläget, och för att minska klimatutsläpp och resursförbrukning behöver nya arbetssätt och återbruk komma på plats.

– Det finns flera digitala tjänster för projektering och även för inventering av återbrukbara byggprodukter, men de är i dagsläget inte integrerade med varandra. I det här projektet vill vi lägga en grund för en övergång till cirkulär projektering i branschen och stötta samverkan och informationsutbyte mellan olika aktörer, säger Åsa Nilsson, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet

Projektet har beviljats medel i Vinnovas utlysning ”Grön och digital omställning” och startas upp i maj 2023. Det leds av IVL och utförs i samarbete med Kaminsky arkitektur, Akademiska Hus, Kamtech och PE Teknik och Arkitektur.

Metoden som utvecklas ska underlätta flöden mellan olika digitala tjänster som projekteringsverktyg i BIM och inventeringstjänster för återbruk. Utgångspunkten är att återbruk ska kunna integreras i samma arbetsflöde som vid projektering av nyproducerade produkter, vilket kommer minska administration och ge enklare och mer kostnadseffektiva arbetssätt.

– I dagsläget krävs det ganska mycket manuell handpåläggning när vi inventerar för återbruk, till exempel i CCBuild, och sedan importerar våra återbruksinventeringar för vidare arbete i BIM-modellen i Revit. Vi ser fram emot att inom projektet få fram mer standardiserade arbetssätt med digitala flöden som gör arbetet mer tidseffektivt och därmed underlättar återbruk i fler projekt, säger Maja Lindborg på Kaminsky Arkitekter som är delprojektledare.

Den metodik som utvecklas i projektet kommer att testas och utvärderas i fallstudier som genomförs av projektets parter. I referensgrupp finns Vectura och AMF Fastigheter, som även de kommer bistå med fallstudier. I referensgruppen ingår även CCBuild, Prodikt och BIMobject som kommer bidra till projektet avseende möjligheter och behov för att kunna koppla samman återbruksverktyg med BIM-verktyg.

För mer information, kontakta:
Sandra Moberg, sandra.moberg@ivl.se, tel. 010-788 66 33
Maja Lindborg, Kaminsky Arkitekter, maja.l@kaminsky.se

 

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev