
Hållbarhetsredovisning enligt CSRD
Den nya EU-lagen om hållbarhetsredovisning, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), innebär förändringar för hållbarhetsrapporteringen. IVL:s experter hjälper er att anpassa er hållbarhetsredovisning till kraven i CSRD.
EU har anlagt en tydlig strategi för hållbar utveckling i sin så kallade gröna giv. Förändringarna för hållbarhetsredovisning är ett led i detta med syfte att öka transparens och kvalitet i rapporteringen och även öka jämförbarheten mellan företagens rapporter, så att investerare och andra kan göra bättre riskbedömningar.
Förändringarna i korthet
- Gäller från budgetåret 2024 och påverkar hållbarhetsredovisningar som ska publiceras från 2025. Fram till dess gäller kraven på hållbarhetsredovisning enligt Årsredovisningslagen.
- Kraven blir mer omfattande och fler företag kommer att behöva hållbarhetsredovisa.
- Det införs en ny redovisningsstandard, European Sustainability Reporting Standards (ESRS), som bygger på befintliga standarder och ramverk, så som GRI (Global Reporting Initiative) och SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation).
- Hållbarhetsrapporten ska vara en del av förvaltningsberättelsen och det blir också obligatoriskt med tredjepartsgranskning.
IVL hjälper er att anpassa er till de nya kraven på hållbarhetsredovisning.
Vi hjälper er med:
- Översiktlig orientering och gap-analys: Förstå och tolka vad CSRD betyder för er verksamhet och analysera vad som krävs för att uppfylla den.
- Intressentdialog och dubbel väsentlighetsanalys: Process och metod för att identifiera vad ni ska redovisa i er hållbarhetsrapport.
- Implementering: Stöd i förändringsledning, handlingsplan för uppfyllande av direktivet, förankring och utbildning.
- Upprätta hållbarhetsrapport: Identifiera indikatorer enligt den nya redovisningsstandarden, dataanalys, göra beräkningar av klimatpåverkan enligt GHG-protokollet.
- Strategiskt utvecklingsarbete: Vi hjälper er att se sammanhangen och hitta affärsutvecklingspotentialen. Hur drar vi nytta av hållbarhetsrapporteringen för att prioritera i hållbarhetsarbetet? Vilka affärsmöjligheter finns?