1. Startsida
  2. Press
  3. [2017-10-17] Elbilsbatterier, palmolja och dieselförbud – Hållbara transporter fångar in årets hetaste debatter
Pressmeddelande | 2017-10-17

Elbilsbatterier, palmolja och dieselförbud – Hållbara transporter fångar in årets hetaste debatter

Hur hållbara är egentligen de hållbara bränslena, hur kommer dieselskandalen och elbilarna att förändra bilmarknaden och vad är det egentligen som bromsar omställningen till ett fossilfritt samhälle? Den 16 november är det dags för IVL Svenska Miljöinstitutets konferens Hållbara transporter som tar upp flera aktuella frågor.

– En av årets hetaste miljödebatter har handlat om elbilars batterier. Hur stora är egentligen utsläppen vid tillverkningen? Hur kan utsläppen minska och vad krävs för att få igång återvinningen? På Hållbara transporter får du svaren och dessutom höra hur branschen reagerar och agerar, säger IVL:s Mats-Ola Larsson, som tillsammans med Anders Roth modererar konferensen.

Palmolja är en annan aktuell fråga. Regeringen vill omklassificera restprodukten PFAD för att få tillverkarna att redovisa ursprung och miljöpåverkan. Nu vill flera oppositionspartier stoppa beslutet i väntan på mer kunskap. På Hållbara transporter samlas branschen, forskare och uppköpare för att diskutera höstens hetaste drivmedelsfråga.

Dessutom blir det debatt om regeringens transportpolitik. Ett år kvar till valet, vad har regeringen gjort hittills av sina vallöften och vad vill man fortsätta med? Är oppositionen imponerad? Debatt mellan miljöminister Karolina Skog (MP), Rickard Nordin, energipolitisk talesperson (C), Ulf Svahn, Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet, Jonas Åkerman, KTH och Sven Hunhammar från Trafikverket.

Dagen rymmer också fyra specialsessioner. Samarbetsprojektet KNEG, Klimatneutrala godstransporter på väg, arrangerar en session om framtidens bränslen och effektivare logistik. NTM, Nätverket för transporter och miljön, ordnar en session om digitalisering – en pågående revolution inom transportsektorn. Det blir också en specialsession om bilpooler och mobilitetstjänster samt en om parkeringens roll för en attraktiv stadsutveckling.

Hållbara Transporter äger rum på Rival i Stockholm den 16 november.

Välkommen!

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev