1. Startsida
  2. Press
  3. [2022-03-15] Ny guide ska underlätta hållbar användning av plast
Nyhet | 2022-03-15
Empty plastic packagings, most transparent and one red, without labels, photographed with a white background.

Ny guide ska underlätta hållbar användning av plast

Plast har många viktiga egenskaper och används överallt i samhället. Men mångfalden och de olika tillsatserna kan göra det svårt att både återanvända och återvinna viss plast. En ny guide som forskare vid IVL och Profu tagit fram för Naturvårdsverket samlar handfasta tips, råd och goda exempel om hur plast kan användas så hållbart och cirkulärt som möjligt.

– En designer som ska välja rätt typ av plast till en produkt behöver ta hänsyn till dess klimatpåverkan men även andra miljöaspekter och om den går att återanvända eller materialåtervinna. I den här guiden finns många tips och råd för hur man kan resonera vid val av material till en specifik produkt, berättar Emma Strömberg, forskare på IVL som har varit med och skrivit guiden.

Användningen avgör vilka miljöaspekter som väger tyngst. En förpackning som har kort livslängd behöver i första hand vara gjord av en plast som går att återvinna, medan exempelvis en möbel där plast ingår måste vara av bra kvalitet och gå att reparera så att den håller så länge som möjligt.

Guiden riktar sig dels till designers och konstruktörer, dels till inköpare och upphandlare. Den innehåller en mängd praktiska tips och goda exempel på hur plast kan användas så hållbart och cirkulärt som möjligt. Guiden omfattar produkter som engångsartiklar och förpackningar, artiklar som används inom vård och friluftsliv samt byggprodukter och möbler.

– Vid val av material kan man fundera på om man kan använda biobaserad plast, som är gjord av exempelvis sockerrör eller majs, istället för fossilbaserad. Man ska dock undersöka om denna plast kan återvinnas eller om den behöver vara biologiskt nedbrytbar, och då ha i åtanke att industriell kompostering kan krävas för att bryta ner den – en lösning som inte finns tillgänglig i Sverige, säger Emma Strömberg.

Guiden är framtagen av forskare vid Profu och IVL Svenska Miljöinstitutet och går att ladda ner på Naturvårdsverkets hemsida.

Läs mer: Guide för hållbar plastanvändning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor, kontakta:
Emma Strömberg, emma.stromberg@ivl.se, tel. 010-788 68 31

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev