1. Startsida
  2. Press
  3. [2021-06-08] Stort intresse för att räkna på byggnaders klimatpåverkan
Nyhet | 2021-06-08
Adobe Stock (se licensinfo)

Stort intresse för att räkna på byggnaders klimatpåverkan

Intresset för att räkna på byggnaders klimatpåverkan är stort. Sedan Byggsektorns miljöberäkningsverktyg lanserades har det haft över 2500 användare som räknat på över 10 000 projekt. Nu har IVL vidareutvecklat verktyget så att det finns i fyra olika varianter – från en enklare gratisversion till en avancerad licensbaserad fleranvändarversion. Utöver det erbjuder IVL utbildning och support.

Nästa år införs krav på klimatdeklarationer för nya byggnader. Det ser ut att ha fått fart på byggbranschen.

– Lagstiftningen om klimatdeklaration har satt igång en rörelse där alla nu verkar se ett behov av att räkna; fastighetsägare som behöver ha koll på sina utsläpp och bli duktiga upphandlare och entreprenörer som vill gå längre än lagstiftningsnivån och hitta konkurrensfördelar genom att optimera sin plattform, säger Anders Ejlertsson, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Byggsektorns miljöberäkningsverktyg, BM, kan användas för att beräkna hur stor klimatpåverkan olika byggnader har och hur utsläppen kan minska genom förändrade materialval och produktionssätt. Beräkningen kan användas för att uppfylla Boverkets lagkrav, miljöbyggnads klimatkrav eller för att svara på tuffa upphandlingskrav.

Fyra olika licenstyper

IVL har nu vidareutvecklat verktyget så att det finns i fyra olika varianter: BM Free, BM Pro Personal, BM Pro Teams och BM Pro Business.

– Vi har vidareutvecklat och anpassat verktyget efter mer avancerade användares behov och kan nu erbjuda en paketerad lösning som också inkluderar support och utbildning, säger Anders Ejlertsson.

Användare som vill ha mer avancerade funktioner behöver teckna ett licensavtal medan de som väljer att inte teckna licensavtal kan fortsätta använda gratisversionen BM Free. BM Pro finns i tre varianter som alla inkluderar digital inläsning från kostnadskalkylmjukvaror. Det går också att dela beräkningar i team eller hantera ett eget resursregister.

– Vi har jobbat länge med digital inläsning från kostnadskalkylmjukvaror och vi känner nu att tekniken är mogen att lanseras utanför forskningsprojekt. Det finns ett inbyggt smart minne i BM som gör att verktyget kommer ihåg vad som gjorts i tidigare kalkyler. Det gör att nya användare snabbt kan ta fram en beräkning med hög kvalitet, säger Martin Erlandsson, livscykelexpert på IVL.

På webbplatsen Byggsektorns miljöberäkningsverktyg finns mer information om tjänsterna. Där går det också att installera verktyget, boka utbildning, söka support och se instruktionsfilmer.

Vid frågor, kontakta:
Anders Ejlertsson, anders.ejlertsson@ivl.se, tel. 010-788 66 92
Martin Erlandsson, martin.erlandsson@ivl.se, tel. 010-788 65 30

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev