1. Startsida
  2. Press
  3. [2019-10-15] Samlade råd och rekommendationer om mätning och riskbedömning av nya kemikalier i vattenmiljö
Nyhet | 2019-10-15

Samlade råd och rekommendationer om mätning och riskbedömning av nya kemikalier i vattenmiljö

Forskningsprojektet Solutions som pågått i fem år har utvecklat nya metoder och förbättrade modeller för provtagning, analys och riskbedömning av nya kemikalier i vattenmiljö. De samlade resultaten har nu publicerats i ett antal sammanfattande artiklar.

– IVL har främst bidragit till att identifiera vilka luckor det finns i regelverken och möjligheter till bättre samordning mellan det stora antal regelverk som finns på kemikalieområdet, både i EU och i nationella och internationella överenskommelser, säger IVL:s forskningschef John Munthe, som har lett IVL:s delar i projektet.

Att det behövs en mer sammanhängande reglering i Europa och mer samarbeten för utveckling och implementering av vatten- och kemikalielagstiftning är en av slutsatserna och rekommendationerna som forskningsprogrammet lyfter fram.

– Vi tror inte att det behövs helt ny lagstiftning för kemikalier, mycket kan vinnas genom bättre samordning och informationsutbyte inom de regelverk som redan finns och med olika forskningsprojekt. Det genereras ett stort kunskapskapital genom miljöövervakning och forskning och det kan användas bättre när regelverk ska implementeras och åtgärder genomföras. Kemikaliemarknaden är global och samarbete inom forskning och utveckling av regelverk för att minimera risker för spridning av potentiellt farliga ämnen bör därför också ske på global nivå, säger John Munthe.

Sammanfattningarna från Solutions har publicerats i tidskriften Environmental Sciences Europe. Samtliga artiklar finns att läsa här: https://www.springeropen.com/collections/solutions Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om projektet här: https://www.solutions-project.eu/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information kontakta: John Munthe, john.munthe@ivl.se, tel. 010-788 68 06  

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev