Några av våra aktuella eller nyligen avslutade projekt
Här presenteras information om några projekt som relaterar till eller bygger på verksamheten vid SWIC, Sjöstadsverket Water Innovation Centre.
Nya Främby reningsverk i Falun
Främby avloppsreningsverk i Falun stod inför en kraftig utökning av sin kapacitet för att möta framtiden utmaningar i form av en befolkningstillväxt och nya reningskrav.
Sedan 2018 har Falu Energi & Vatten (FEV) och IVL haft ett FoU-samarbete som syftar åt en kunskapsöverföring och implementering i Nya Främby reningsverk. Detta innebär bl.a. stöd i processutvecklingen men även pilottester för att möta eventuella framtida krav på t.ex. läkemedelsrening.
Förstudie läkemedelsrening Sundsvall
Recipientpåverkan, behov av avancerad rening och integrering i Sundsvalls framtida avloppsvattenhantering
Under 2019 - 2021 genomförde MittSverige Vatten & Avfall i samarbete med WSP Environmental och IVL Svenska Miljöinstitutet en förstudie med syfte att utreda behovet av läkemedelsrening vid de tre största reningsverken i Sundsvall samt vid ett nytt centraliserat reningsverk och om behovet fanns utreda förutsättningar för att bygga ut för avancerad rening vid antingen tre reningsverk eller vid ett stort. Projektet genomfördes med finansiellt stöd av Naturvårdsverket.
Sensorutveckling – bild- och dataanalys
IVL:s egenutvecklade beröringsfria sensor testas i en testbädd för sensorutveckling. Testbädden inkluderar bland annat en 4 meter djup brunn för att efterlikna förhållanden på ledningsnät. Det finns möjlighet att späda avloppsvatten med kranvatten till olika koncentrationer för att skapa förutsättningar för att enkelt kalibrera och validera olika sensorer.
Sensorn som nu testas använder bild- och dataanalys för att mäta turbiditet och vätskenivå i brunnen utan att behöva vara i kontakt med själva vattnet. Just att sensorn är beröringsfri medför stora fördelar när det kommer till underhåll av sensorn.
Simrishamn - Framtidens kommunala avloppsrening
2015 tog Simrishamns kommun vid Hanöbuktens kust ett initiativ för att genomföra konkreta åtgärder för vattenmiljön. Tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet beslutade Simrishamn att starta ett projekt för att designa, implementera och utvärdera en fullskalig anläggning för avlägsnande av mikroföroreningar som läkemedelsrester och hormonstörande ämnen ur det kommunala avloppsvattnet.
Denna ambition gick i uppfyllelse inom ett VINNOVA-baserat program, Utmaningsdriven Innovation och genom ett beslut i fullmäktige om att investera i en fullskalig demonstrationsanläggning. Eftersom regionen, inklusive Simrishamn kommun, har upplevt vattenbrist de senaste åren beslutades att också utvärdera möjligheten att återanvända det behandlade vattnet genom infiltration till grundvattnet.
Innovativ rening av läkemedelsrester vid ARV
Dagens samhälle står inför en rad olika utmaningar relaterat till miljö- och klimatfrågor. Flera olika miljöparametrar är starkt sammankopplade och påverkar varandra. Klimatför-ändringarna och den pågående föroreningen av vattenmiljön kommer till exempel att ytterligare öka trycket på naturliga vattenresurser och leda till ökad brist på tillgång till rent vatten i många regioner i världen; så även på Gotland. Därför ökar behovet av återvinning av avloppsvatten.
Vi har i detta projekt utvärderat om återvinning av avloppsvatten samtidigt kan förbättra möjligheterna att avskilja oönskade ämnen i den koncentratström som återstår efter återvinningen och som är tänkt att ledas till recipient.
Ett axplock av större projekt som genomförts vid Sjöstadsverket
- Systemförslag för rening av läkemedelsrester och andra prioriterade svårnedbrytbara ämnen
- R3Water - Demonstration of innovative solutions for Reuse of water, Recovery of valuables and
- Resource efficiency in urban wastewater treatment
- Ombyggnad av aktivslam reningsverk till MembranBioReaktor
- Softsensor
- ReUse - Utveckling och optimering av vattenreningsprocesser och -system för en uthållig återanvändning av renat avloppsvatten i samhället
- Effektivisering av biogasproduktion
- Anammoxteknik för kvävereduktion
- Silvernanopartiklar i reningsverk
- Membrandestillation för uppkoncentrering/rening av olika vattenströmmar
- Minska utsläppen av växthusgaser från svensk hanteringen av avloppsvatten och avloppsslam
- ITEST - energieffektivare och förbättrat avloppsrening genom använding av spillvärme
- Systemförslag för rening av läkemedelsrester och andra prioriterade svårnedbrytbara ämnen
- R3Water - Demonstration of innovative solutions for Reuse of water, Recovery of valuables and Resource efficiency in urban wastewater treatment
- Ombyggnad av aktivslam reningsverk till MembranBioReaktor
Softsensor - ReUse - Utveckling och optimering av vattenreningsprocesser och -system för en uthållig återanvändning av renat avloppsvatten i samhället
- Effektivisering av biogasproduktion
- Anammoxteknik för kvävereduktion
- Silvernanopartiklar i reningsverk
- Membrandestillation för uppkoncentrering/rening av olika vattenströmmar
- Minska utsläppen av växthusgaser från svensk hanteringen av avloppsvatten och avloppsslam
- ITEST - energieffektivare och förbättrat avloppsrening genom använding av spillvärme