1. Startsida
  2. Press
  3. [2021-10-26] COP26: Sverige kan exportera klimatomställning
Analys och kommentarer | 2021-10-26
Kvinna med kort hår

COP26: Sverige kan exportera klimatomställning

Det Sverige kan göra är att visa andra länder att det rent affärsmässigt är klokt att göra klimatsatsningar. Investeringar som leder till fossilfritt stål, hållbar batteriproduktion, vätgas och elektrifierade transporter är teknikskiften där Sverige kan visa vägen, säger Annamaria Sandgren, som arbetar med frågor som rör samhällets klimatomställning på IVL.

– Att säga att det inte spelar någon roll vad vi gör i Sverige eftersom våra utsläpp står för en sådan liten del håller inte. Då kan man lika gärna välja ut en stad i Indien med tio miljoner invånare och säga att den inte spelar någon roll. Vi ska heller inte glömma de utsläpp som vi svenskar orsakar i andra länder genom vår konsumtion, som importerade varor, livsmedel och utlandsresor. Där behöver vi och många fler med oss göra bättre ifrån oss.

Det vi i Sverige kan göra är att visa andra att det rent affärsmässigt är klokt att göra klimatsatsningar. Investeringar som leder till fossilfritt stål, hållbar batteriproduktion, vätgas och elektrifierade transporter är teknikskiften där Sverige kan visa vägen och inleda samarbeten som sträcker sig bortom landgränserna. Vi kan exportera klimatomställning.

Det är också viktigt att försöka påverka de länder som inte prioriterar klimatet idag. Att våga sätta ekonomisk press på länder som inte ställer om tillräckligt fort genom exempelvis så kallade klimattullar på varor och energi kan göra att frågan hamnar högre upp på agendan i viktiga länder som Kina och kanske till och med Ryssland. Här har Sverige en viktig roll att vara en pådrivande kraft inom EU. Om stora länder som Kina ser affärsnyttan med att sluta investera i kolkraft och kolexporterande länder som Australien slutar öppna nya kolgruvor så ger det en tydlig signal till beslutsfattare och finansmarknad.

Vad är bra klimatpolitik?

– Bra klimatpolitik är en modig och långsiktigt hållbar politik som klarar av att ställa om och få folket med sig. Det innebär i de flesta länder att det måste vara bred demokratisk förankring där många politiska partier står bakom olika nyckelbeslut och där man vågar satsa på transformativa teknikskiften. Det innebär också att vissa grupper inte drabbas utan att fungerande alternativ ges. Till exempel kan vi i Sverige inte förvänta oss att man på landsbygden inte ska ha någon bil. Däremot kan vi se till att förutsättningarna finns på plats för att skaffa en fossilfri bil.

Vid frågor, kontakta:
Annamaria Sandgren, annamaria.sandgren@ivl.se, tel. 010-788 67 45

Prenumerera på våra nyhetsbrev